Oldalak

2011. 09. 26.

Tökfőzelék zöldségesen

Oldalborda tegnap tökfőzeléket rendelt. Hát már előre rázott a hideg, említettem, hogy ebben nem jutunk azonos verzióra. Évekkel ezelőtt (lesz az tíz is) egyszer volt nálunk olyan fajta amit ő szeret. Már nem emlékszem ő avagy sógornőm készítették, hát repeta nem volt, igaz ők eltűntették. Ma aztán úgy döntöttem nem a szokásos fehér rántás-tej-kapor verziót nyomatom, hanem reformosítom. Oldalborda még nem evett belőle, gyerkőcökkel pusztítottunk. Ez így nekem is tetszett. Valószínűnek tartom, hogy a ház egy szem nagykorú pasijának jobban bejönne kolbásszal vagy bármi más húsneművel, de ma épp húsmentes nap jött össze (friss szemesbab leves volt előtte). 



Hozzávalók:
  • 1 nagy tök
  • 2 nagy sárgarépa
  • 4 piros húsos paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés olaj
A tököt meghámozzuk, magokat eltávolítjuk, lereszeljük, sózzuk, 20 percet állni hagyjuk A sárgarépát, paprikát megtakarítjuk, szintén lereszeljük. Répát, paprikát kevés olajon párolni kezdjük, majd belenyomjuk a fokhagymát. Mikor a tök kiengedte a levet, kicsavarjuk, bele a többi párolandó zöldség mellé. Puhára pátoljuk. Ha túl sok levet engedne, vagy közben elpárologtatjuk, vagy kikanalazunk belőle, de aki sok lével szereti, az benne is hagyhatja (nekem a fölös lé a levesben végezte).
Tükörtojással fogyasztottuk, a receptet megtartom.
Sőt mi több, Oldalborda is nagyon finomként katalogizálta. Végre, egy tökfőzi ami mindenkinek bejön.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Finom lehet ez az összeállítás

Panna írta...

Tényleg nem is rossz ez a recept ;))

Viki írta...

Maradok a kapros mellett, ugye nem baj ? és én se husit, se tosásotototot :) nem kérek, csak úgy kopaszon a tökömet főzeléknek :) :)

Raindrop írta...

Hát ezt kifogom próbálni. :D
Nálam eddig a tökfőzelék, csak a jól bevált kapros formációban játszott, de ezt nem hagyom ki. :)
Az a gyönyörű tojás rajta... Hjaj. :)