Oldalak

2011. 12. 23.

Döblec

Vágtatok már disznót? Készítettetek disznófősajtot? Hát döblecet?
Oldalborda legutóbb döblecre szavazott. És most készül az ismétlés, mert bejött. Egyenesen két bendőt is tölt most, egyik itthoni használatra, a másikat visszük a szilveszteri kiszállásra. Akinek lehetősége van, az a kész döblecet nyugodtan füstre is viheti, csak javít az ízvilágon (tartósságról most ne is beszéljünk, ripsz-ropsz elfogy).

Hozzávalók:
  • fél disznófej,  
  • 1 disznónyelv, 
  • 2 első csülök, 
  • 2 fej fokhagyma, 
  • 15 szem feketebors, 
  • 4-5 babérlevél, 
  • só, 
  • 3 evőkanál pirospaprika, 
  • borjúbendő a töltéshez (használhatjuk a disznó hólyagját is)
A bendőt megtakarítjuk, ecettel bedörzsöljük, besózzuk, félretesszük. A disznőfejet, csülköket főni tesszük. A főző vízbe sót, borsot, fél fej fokhagymát és babérlevelet teszünk. A maradék másfél fek fokhagymát összezúzzuk, kevés sót teszünk hozzá, majd elkeverjük a pirospaprikával. Mikor a hús megfőtt, falatnyi darabokra vágjuk, összekeverjük a paprikás fokhagymával és a jól megmosott bendőbe töltjük. A bendő száját bevarrjuk. Egy fazékba vizet teszünk, s abban 80 fokon 15 perc alatt megabáljuk a döblecünket. Fazékból kivéve hagyjuk a levet lecsorogni, majd két vágódeszka közé, hideg helyre téve megnyomtatjuk. Szeletelhető.
 

5 megjegyzés:

Panna írta...

Boldog karácsonyt kívánok Nektek!

trollanyu írta...

Döblecet még nem ettem, azt hiszem:)
Békés, Boldog Karácsonyt kívánok Neked és a Családodnak!

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon szép, békés, meghitt áldott karácsonyi ünnepeket kívánok sok szeretettel:-))

Bianka írta...

Áldott, békés ünnepeket kívánok

Foodafok írta...

Tetszik ez a bejegyzés, két ünnep között, ha nem is vágok le egy disznót, de megpróbálom megvalósítani.

Békés, boldog ünnepeket és csodákban gazdag, áldott új évet kívánok!