Oldalak

2013. 05. 20.

Laktató saláta

Édesanyám kérdezte, hogy kecskesajt érdekel? Aztán hozott két darabot. Fele elment csak úgy magában. Aztán a másik felének egy részét Oldalborda 1-2 kanál mangalicazsírban megsütötte. Innen továbbgondoltam a maradék kecskesajtot, bele egyenesen egy finom salátába.




Hozzávalók:

  • 60 dkg koktélparadicsom, 
  • 30 dkg zöldborsó, 
  • 30 dkg bébispenót, 
  • 25 dkg kecskesajt, 
  • 2+2 evőkanál olívaolaj, 
  • só, 
  • bors,
  •  morzsolt oregánó, 
  • 1 teáskanál cukor, 
  • 4 evőkanál balzsamecet, 
  • citromfű és mentalevelek.



A koktélparadicsomokat kettévágjuk, vágási felületükkel felfele egy tepsibe tesszük, megszórjuk 1 teáskanál sóval, 1 teáskanál cukorral, megcsöpögtetjük 2 evőkanál olívaolajjal, megszórjuk morzsolt oregánóval. 100 fokos, légkeveréses sütőben 6-7 órát aszaljuk, majd kivesszük és hagyjuk kihűlni. A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük, lecsöpögtetjük és kihűtjük. A spenótot megmossuk, lecsöpögtetjük, felitatjuk a vizet róla. Ha van salátacentrifugánk, akkor pillanatok alatt száraz spenótleveleket kapunk. Ha a spenótlevelek nagyobbak, akkor apróbb darabokra tépkedjük, majd egy tálba tesszük a zöldborsóval együtt. Hozzáadjuk a balzsamecetet, alaposan összeforgatjuk, hogy mindenhol érje az ecet, majd tányérokra rendezük.
Közben egy tapadásmentes serpenyőben megforrósítunk egy evőkanál olajat, az 1,5-2 centi vastag kecskesajt szeleteket egyesével, mindkét oldalán megsütjük. Ha szükséges, felhasználjuk a maradék olajat is.
A megsütött kecskesajtot úgy melegen kockákra vágjuk, az aszalt paradicsomokkal együtt a saláta tetejére tesszük, megszórjuk citromfű és menta levelekkel, tálaljuk.
Ha nincs bébispenótunk, akkor fiatalabb leveleket használjunk.



Tudjátok milyen gyorsan kámforrá változott? Oldalborda miután a levese után betolta az adagját (na jó, a fentiek kb. 4 személyre vonatkoznak, én ennél többet készítettem), lazán kijelentette, hogy ez nagyon finom volt, és laktató. Na tessék. Ő, a "kannibál", azaz a hatalmas húsimádó. Akit csak hússal lehet jól lakatni. Ráadásul a levesben sem volt hús. Ráadásul a kecskesajt ezennel elfogyott :(

3 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Na, most már tudom, hogyan fogom megkóstolni először a kecskesajtot. Én eddig nem ettem, pedig a Párom szülei mindig hoznak nekünk jó kis házit...:)

4Gyerek írta...

Hát nem lesz rossz választás, az tény. Olyan roppanós burok és krémes belső az eredmény.

Blogkonyha írta...

ó, de finom lehet. Nem ettem még sült kecskesajtot... Mesés ízek a tányéron.