Oldalak

2013. 07. 06.

Barackos tejes pite

Kezdjük ugye azzal, hogy még egyszer nagyon rég elkészítettem egy tejlepényt. Igazándiból olyan ehető, de semmi hmmm kategória nem volt számomra. A többiek számára sem. Kivétel ez alól Elsőszülött. Nos, a nagylány rendületlenül hurcolta hazafele az iskolatejeket, mindig a tejlepényt csinálj, anya jelszóval. Nekem meg....hogy is mondjam, nem füllött a fogam hozzá. Pedig hát.....a gyerek olyan szépen kérte. Aztán ismét hozta a tejeket, ismét kérte. Majd szemrehányta. Majd követelte. Készült ilyen-olyan madártej, nem is egyszer. Különböző tejes-gyümölcsös levek. De ő leragadt a tejespitéjénél. Végül kiegyeztünk, hogy nem lesz baj, ha nem síma mezei tejes lepény. Mehet bele bármilyen gyümölcs. Háleluja. Így már persze, épp nem volt balhé érte, igencsak igazságosan kellett osztani a szeleteket.

Ja, még valami.......tiszta szívből készítenék neki most újból, valami hasonlót. Hisz megérdemli. Mi is történt? Azt hiszem nem említettem, hogy már jó pár éve jár kosarazni. Eleinte hetente kétszer, majd háromszor, aztán négyszer. Sőt.....utóbb egyenesen hatszor....azaz tizenkétszer. Hétfőtől szombatig napi 2 edzésük volt. Készültek az országos, mini kosárlabda versenyre. Komolyan vette a csaj az edzéseket, soha nem akart egy edzés alól sem kibújni. De a csapattársak is komolyak, sőt. Egy rendes banda, hisz a csajom most 2 hónapja váltott csapatot, egyből befogadták a többiek. Egyenlőre jót tett neki a váltás. Mondjuk.....a régi helyén igazából nem is volt a korosztályának megfelelő lánycsapat. És most, ezen a héten, amelyiknek a végén járunk, végig hősiesen küzdöttek. Elméletileg bajnoki címért utaztak a helyszínre. Végül úgy sikerült, hogy a dobogó legalsó fokára jutottak fel, de ez az eredmény is igencsak szép, gratulálni tudok nekik, az edzőnek szintén.
Csajszikám most nem is jött haza, marad a rokonoknál, kezdve a nyári szünetet. Mely tartogat számára egy meglepetést. Remélem kellemes lesz.
Drága lányom, ha olvasol......annyit elárulok, hogy az is a kedvenc sportoddal van kapcsolatban. A többire még várnod kell.
Ellenben ha hazajössz, készülhet újból gyümölcsös teslepény. Addig itt a réginek a receptje:



Hozzávalók: 
  • 8 dkg zabpehely, 
  • 5 dkg zabliszt, 
  • 2 tojás, 
  • 7 dkg nádcukor, 
  • 5 dl sovány tej, 
  • 1 evőkanál vanilia kivonat, 
  • csipet só; 
  • 1 evőkanál olivaolaj és 1 evőkanál zabliszt a forma kikenéséhez,
  •  70 dkg sárgabarack
A tojásokat a cukorral habosra kavarjuk, majd felváltva hozzáadjuk a tejet és a zabpelyhet, zablisztet. Egyneműsítjük, majd beletesszük a vanilia kivonatot, a csipet sót.
A piteformát kikenjük az olivaolajjal, megszórjuk az evőkanál zabliszttel, beleöntjük a nyers tésztát. A sárgabarackokat megmossuk, felezzük, a magokat eltávolítjuk, a fél barackokat vágással lefele a tésztába tesszük. 180 fokos sütőben 30 perc alatt, tűpróbáig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: