Oldalak

2014. 10. 29.

Szavarin - gluténmentesen is

Pár hete gluténmentes diétázó Kicsilányunk. A miértekre most hadd ne térjek ki, maradjunk annyiban, hogy már a bármit bevetünk, csak tudjuk meg a miértet jelszót kellett bedobjuk.
Így hát megreformálódott az étkezés nálunk. Van olyan étel, aminél csak ő kap a gm kajából. Pl. ha tésztát főzök ki, akkor neki külön főzöm. De egy leves, vagy egy rakott étel esetében nem pancsolok külön. Sütiknél....nos volt olyan, hogy barátnője szülinapjára vittük a gm almás pitét, meg a gyümölcsös torta gm változatát.
A napokban nekem szavarin ehetnékem támadt. Hát azt hiszem bízton állíthatom, hogy az utóbbi 20 évben ilyent nem ettem. Gondoltam egy merészet, s már első nekifutásra gluténmentes változatot készítettem. Az egész családnak. Csak azért tartott két napig, mert tegnap egy kóstolót kaptak, este már nem fotóztam. Így azt is mondhatjuk, hogy beosztottam nekik.
Hab a tortán, hogy tegnap este a tejszín példaértékűen felverődött, ma ugyanabból a szériából majdhogy nem tojt kemény habbá összeállni. Végül némi extra kukoricakeményítő társaságában fotózhatónak lett titulálva.

Hozzávalók a tésztához:
  • 5 tojás
  • 10 dkg rizsdara
  • 3 dkg étkezési keményítő (jelen esetben ugye vigyáznom kell, hogy nehogy búzakeményítő legyen, vagy esetleg szennyezett lehessen azzal, konkrétan kukoricakeményítőt használtam)
  • 8 dkg cukor
  • 1 rúd vanilia kikapart magjai
  • csipet só
a tésztát meglocsolandó szirup hozzávalói:
  • 1,5 dl víz
  • 30 ml rum
  • 12 dkg cukor
továbbá
  • 5 dl tejszín
  • cukor a tejszín édesítéséhez (ez abszolut egyénfüggő)
  • piros kandírozott gyümölcs dekorációnak a tetejére


A tojások sárgáját a cukorral jó habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a rizsdarát és a keményítőt és a vanília kikapart magjait. A tojásfehérjét a csipet cukorral habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a cukros masszába.
Szilikonos vagy alaposan kikent (vajjal, olajjal, zsírral) és kilisztezett fém formákba öntjük a masszát, vigyázva, hogy sülés közben valamelyest emelkedni fog.
170-180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha a teteje erőteljesen barnulna, de a tűpróba szerint még sülnie kell, egy darab sütőpapírral borítsuk be.
A megsült, majd kihűlt szavarinokat alaposan megmártjuk az időközben elkészített szirupba. A sziruphoz a cukrot a vízzel alaposan főzzük össze, majd adjuk hozzá a rumot. Ha esetleg gyerekeket is kínálnánk a süteménnyel, akkor a szirupba főzzük bele a rumot is, akkor az íze megmarad, de az alkohol elpárolog. Esetleg használhatunk rumaromát is. 
A szirupban megmártott szavarinokat rácsra téve lecsöpögtetjük a fölösleges folyadéktól. majd formától függően vagy kalapot vágva megtöltjük, vagy egyszerűen csak a tetejére tesszük a habbá vert tejszínt, majd díszítjük.

Aki nem gluténmentes változatban készítené a tésztát, annak a következő arányokat javaslom
  • 8 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dkg finomliszt
Ezt a változatot még nem készítettem, ezért nem vagyok teljesen bíztos az arányokban. Valószínű hamarosan újrázunk, akkor majd visszatérek és ha kell, pontosítok.

Nincsenek megjegyzések: