Oldalak

2014. 11. 05.

Gesztenyekrémes ishler - gluténmentesen


Újabb gluténmentes édesség. Amire természetesen az egész család rájár. Szerencse, hogy szóltam, tudom hány darab készült, így nem lehet engem átverni.
Hogy miért is lett gesztenyekrémmel töltve? Kicsilány már napok óta lefekvés előtt 10-20 perccel áll elő, hogy gesztenyét szeretne enni. Hát naná mindig elmarad.
Tegnap tapostam ki a tüskés burokból egy adagot, aztán mikor a gyerekek becsukták maguk után a szobájuk ajtaját, leoltották a villanyt, akkor nekiálltam megfőzni, megpucolni. Hát eléggé unalmas szórakozás. 50 dkg gesztenyéből végül 33 dkg lett. Jó helyen végezte :)




Hozzávalók a tésztához: 
  • 25 dkg rizsliszt, 
  • 12 dkg teljeskiőrlésű hajdinaliszt, 
  • 3 dkg utifűmag liszt, 
  • 10 dkg cukor, 
  • 12 dkg zsíros tejföl, 
  • 13 dkg zsír, 
  • 1 tojás, 
  • 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna; 
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone, 
  • 30 dkg natur gesztenyemassza,
  • 12 dkg cukor, 
  • 2 evőkanál rum, 
a mázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé, 
  • 1 dkg kakaóvaj



A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliával lezárt tálban 6 órát hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután fólia között 5 mm vastagra kinyújtjuk, 5 cm átmérőjű korongokat szaggatunk, melyet sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon 18 perc alatt megsütünk. Amikor kezd rózsaszínű lenni, kivesszük a sütőből. Vigyázzunk, míg nem hűlt ki, erősen morzsolódik, így csak akkor vegyük ki a tepsiből, ha már kihűltek.
A krémhez a hozzávalókat alaposan elkavarjuk, majd párosával összeragasztjuk vele a korongokat. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, beletesszük a kakaóvajat, elkavarjuk, majd a megtöltött korongok egyik oldalát megmártjuk az olvasztott csokoládéban. Rácsra tesszük míg megszilárdul.
Ebből az adagból hozzávetőleg 25-27 db sütemény készül.
A bíztonság kedvéért ellenőrizzük a csomagoláson, hogy a csokoládé ne legyen szennyezve glutén által.

Nincsenek megjegyzések: