Ha már volt hagymaleves, akkor miért ne jönne a párja? A fokhagymakrémleves relatív gyakran szerepel nálunk. Érdekes, hogy számomra ennek a történetnek a kezdete is Magyarországra nyúlik vissza. Hajdúszoboszlón ettem legelőször, s talán a legfinomabbat szintén a határ túloldalán, Szegeden fogyasztottam.
Hozzávalók:
- 4 fej fokhagyma,
- 2 hagyma,
- 3-4 evőkanál olaj,
- 2 csapott evőkanál étkezési keményító,
- 2 dl tej,
- 1 kis doboz tejföl (15 dkg),
- só
A
hagymát, fokhagymát megpucoljuk, felvágjuk és a felforrósított olajon fedő
alatt megpároljuk. Mielőtt a hagyma pirulni kezdene, felöntjük 6-7 dl vízzel,
megsózzuk és puhára főzzük a hagymákat. Az étkezési keményítőt símára kavarjuk
a tejföllel, fellazítjuk a tejjel. Ha a hagymák megpuhultak, levesszük a
fazakat a tűzről és botmixerrel pürésítjük. A forró hagymás léből
hőkiegyenlítés céljából 1-2 merőkanálnyit a tejfölös elegyhez adunk, símára
kavarjuk és visszaöntjük a fazékba. Újból felforraljuk, olykor belekavarva.
Sajttal pirított bagettszeletekkel kínáljuk. Persze hogy ha alaplénk van készleten, ne fukarkodjunk beletenni. Csak javítani tud rajta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése