Oldalak

2015. 03. 10.

Töltött birkahasfal



Hozzávalók 6-8 személyre: 
  • egy birka hasfalai, 
  • egy birka tüdeje, szíve, lépe, veséi, 
  • 40 dkg vargányakonzerv, 
  • 5 tojás,
  • 20 dkg kemény sajt, 
  • 2 hagyma, 
  • 1 dl száraz pezsgő, 
  • 1 narancs, 
  • 3 evőkanál zsír, 
  • 1 csapott teáskanál morzsolt borsikafű, 
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna,
  • só, bors
a körítéshez:
  • 35 dkg bulgur, 
  • 8 dl mentatea infúzió, 
  • 1 narancs húsa apróra kockázva, 
  • 1 púpozott teáskanál liofilizált koreanderlevél,
  •  füstölt só.


A belsőségeket ledaráljuk, a hagymát felaprózzuk, majd a zsíron megdinszteljük. Rátesszük a darált belsőségeket. Fedő alatt megpároljuk, majd a fedőt levéve elfőzzük a folyadékot. Közben keményre főzünk 3 tojást, megpucoljuk és felkockázzuk. A sajtot szintén kockákra vágjuk. A felvágott tojást és a sajtot a kihűlt belsőségdarátumhoz adjuk. Hozzáadjuk a 2 nyers tojást és fűszerezzük. Közben előkészítjük a hasfalakat: hozzávetőlegesen téglalap alakúra igazítjuk, sózzuk, borsozzuk. A hosszabbik oldaluknál fogva kettéhajtjuk, az egyik rövid és a hosszú oldalát bevarrjuk, majd megtöltjük és bevarrjuk a nyílást. A két töltött húsrudat tűzálló tálba helyezzük, aláöntünk 1 dl pezsgőt. A narancsot kettévágjuk, a levét kinyomkodjuk, majd a gyümölcsrostokat is kikaparjuk és az egészet a tálba tesszük. Alufóliával szorosan lezárjuk a tálat és alacsony hőfokon megsütjük.
A körethez a bulgurt egy lábosba tesszük, felöntjük a mentatea infúzióval és fedő alatt puhára főzzük. Félúton ízlés szerint megsózzuk. Mikor megfőtt, hozzáadjuk felkockázott narancsot, a liofilizált koreandert és lezárjuk a tüzet.

Nincsenek megjegyzések: