Oldalak

2015. 07. 27.

Izsópos tokány

Kiskorúak élvezik a nyári szünetet, most épp nagyszülőknél. Így hát mostanában vagy csak bekapunk valamit "röptében", vagy "szóra" sem érdemes, vagy gyorsan improvizálok. Ma sem történt ez másképp, rárontottam a pici fagyasztóm fiókjára, hadd lám milyen elfelejtett dolgokat tart fogságban. Kivettem 2 kis csomagot, bevallom, gőzöm sem volt a tartalmukról. Mikor kiolvadt, kiderült: az egyik némi mangalicahúst, a másik valamilyen májat rejtegetett. Oldalborda szerint juhtól származott. Szkeptikus vagyok, de ráhagytam. Innen volt szép a téma, hogy mi legyen a mai ebéd. Az eredményre ezt kaptam: "érdekes kombináció, soha nem házasítottam volna össze a májat a hússal, de ez így nagyon finom". Szóval sikerült :). Utolsó pillanatban beledobtam a tegnap este, a tavalyi szalmabálákon kinőtt csiperkegombát. Fajtáját tekintve erdeivel rokon fajta lehetett. Csak ez ugye lelőhelyét illetően szalmai csiperke :p


Hozzávalók 2-3 személy részére:
  • 35 dkg mangalica comb,
  • 30 dkg máj (juhtól is akár),
  • 2 hagyma,
  • 5-6 db erdei csiperke,
  • 2 evőkanál mangalicazsír
  • 5 szál zsenge izsóphajtás,
  • 2 evőkanál balzsamecet (nekem házi készítésű, feketeribizli balzsamecetem volt)
  • só.
A hagymát felvágjuk, a forró zsíron üvegesre fonnyasztjuk. Rádobjuk a felkockázott húst, majd zsírjára pirítjuk. Ekkor felöntjük annyi vízzel, amennyi szűkösen ellepi. Fedő alatt félpuhára pároljuk, nekem 25 perc volt. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott májat, lefedjük és 10 percig pároljuk. Ezután a fedőt levesszük, a nedvességet hagyjuk elpárologni, hogy a szósz besűrűsüdjön. Ekkor megsózzuk, rászórjuk a feldarabolt gombát, megszórjuk a felaprózott zöldfűszerrel, hozzáadjuk a balzsamecetet, ősszekavarjuk, majd elzárjuk a hőforrást.

A maradékok jegyében Oldalborda teljes kiőrlésű tollhegytésztával, jómagam rizstésztával fogyasztottam. 

Nincsenek megjegyzések: