Oldalak

2015. 08. 16.

Grillezett juh T-steak

Egy klassz kaja, igaz a körítés nem igazán aktuális. Végülis....nem azon van a hangsúly ;-)



Hozzávalók 4 személyre: 
  • 4 szelet juh T-steak bepácolva; 
a pácléhez:
  • 5 dl száraz vörösbor, 
  • 2 sárgarépa, 
  • 1,5 teáskanál só, 
  • 1 mokkáskanál őrölt bors, 
  • 3 babérlevél, 
  • 4 szem borókabogyó, 
  • 2 szegfűszeg; 
a körítéshez:
  • 1 kg csicsóka, 
  • 8-10 hónapos retek, 
  • 2 lilahagyma, 
  • 3 tojás, 
  • só, 
  • 4 teáskanál cukor, 
  • 1,5 dl almaecet, 
  • víz.


A pácléhez a sárgarépát meghámozzuk, karikára vágjuk. A bort egy fazékba főni tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a felkarikázott sárgarépát, 2-3 dl vizet és max 5 percig főzzük. Ha kihűlt, beletesszük a hússzeleteket és hűvös helyen (pincében vagy hűtőszekrényben) tartjuk minimum 1 éjszakát, de akár 3-4 napig is. Nem túl erős parázs fölött, grillrácson megsütjük. A körítéshez a csicsókát megmossuk, héjában megfőzzük. Vigyázzunk, ne főzzük túl, a csicsóka erősen hajlamos szétesni. Inkább figyeljük és vegyük ki az egyes, kisebb darabokat, ha késznek ítéljük. Jeges vízbe téve könnyen eltávolítható a héja. A meghámozott csicsókát kockára vágjuk. A tojást keményre főzzük. A retket, lilahagymát felvágjuk, megsózzuk. Elkészítjük az ecetes levet. Ehhez kb. 3-4 dl vízben elkavarjuk a cukrot, hozzáadjuk az ecetet, majd ebbe a lébe tesszük a csicsókát, retket, hagymát. Minimum 1 órát állni hagyjuk, majd tálalás előtt leszűrjük. A köret tetejére halmozzuk a 8-ba vágott kemény tojást.

Nincsenek megjegyzések: