Oldalak

2015. 08. 02.

Lasagnacsigák

A kelt tésztákkal szeretek babrálni, ez nyílt titok. Gyerekkoromban lenyűgözött amint nagybátyám rengeteg sok tojássárgát tésztaként hasznosított. Sokáig váratott magára az első saját tészta készítésem. Akkor még gép nélkül. Meg is fogadtam, hogy majd ha nem magam kínlódok a nyújtással, lesz újrázás. Hát....ahhoz képest, hogy gép van, szerintem ritkán használom. De most előkerült.


Hozzávalók:
a lasagnatésztához: 
  • 2 kis tojás (S méret), 
  • 16 dkg durumliszt; 
a töltelékhez:
  • 12 dkg krémsajt, 
  • 5 dkg feta, 
  • 50 dkg paradicsom; 
az öntethez: 
  • 2.5 dl paradicsomlé, 
  • 1 hagyma, 
  • 2 evőkanál olaj, 
  • 2-3 ágacska bazsalikom, 
  • só.
A tojásból a liszttel egynemű tésztát gyúrunk, melyet tésztagéppel 3-as fokozatig kinyújtunk (ne legyen túl vékony), majd derelyemetszővel 8 darab, 4-5 cm széles sávot vágunk. A tésztákat enyhén sós vízben roppanósra (al dente) főzzük, majd a vízből kivéve lecsöpögtetjük. Közben elkészítjük a tölteléket és az öntetet. A hagymát apróra vágjuk, a felforrósított olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet, beletesszük a bazsalikomot, enyhén megsózzuk, majd lassú tűznél besűrítjük. A fetát apró kockákra vágjuk, összekeverjük a krémsajttal. A paradicsomot, 1 kivételével, vékony karikákra vágjuk. A lecsöpögött tésztasávot megkenjük a fetás sajtkrémmel, majd hézagosan paradicsomkarikákat helyezünk rá és feltekerjük. A lasagnacsigákat tűzálló tálba tesszük, egymás mellé. Amikor az összes csigát tálba tettük, leöntjük a paradicsomszósszal, melybe apró kockákra vágva beletettük a félretett paradicsomot. Forró sütőbe toljuk, 15-20 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések: