Oldalak

2015. 08. 08.

Almatorta

Nem röhög. Hallom? Nem röhög.
Ez az almatorta recept fotóstól 2 éve várakozik, hogy közkinccsé tétessen. Kiffiú 4 éves szülinapi tortája volt, ő választotta. Ráadásul nagyon meg volt vele elégedve.
Ugye mondtam, hogy nem röhög :D



Hozzávalók: 
  • 20 dkg liszt, 
  • 15 dkg cukor, 
  • 1 citrom reszelt héja, 
  • 1 tojás, 
  • 2 tojássárga, 
  • 1 evőkanál zsíros tejföl, 
  • 1,5 kg alma, 
  • 15 dkg cukor, 
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj,
  • 1 csillagánizs,
  • 20 gramm zselatin, 
  • 1,5 dl tejszín, 
  • 3 dkg porcukor, 
  • 5 dkg mandula.


A lisztet a cukorral és a citromhéjjal elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, a tojássárgákat és annyi tejfölt, hogy a tészta összeálljon. Ez függ a liszttől és a tojások méretétől. Nyújtsuk ki, majd hajtsuk háromba, tegyük 30 percre hűtőszekrénybe. Ezután nyújtsuk ki, tegyük egy 28 cm-es tortaforma aljába, szúrkáljuk meg villával, hogy a fejlődő gőz távozhasson, a tészta ne púposodjon fel, majd süssük meg szép rózsaszínre. Sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Ezalatt készítsük el az almás tölteléket. Az almát hámozzuk meg, magházát távolítsuk el, daraboljuk, öntsünk alá ½ dl vizet, beletesszük a fahéjat, a csillagánizst, lefedjük és lassű tűzön főzzük jó puhára. Ezután egy kis tálkába öntsünk le róla 2 dl folyadékot, adjuk hozzá a cukrot, hűtsük ki, és botmixerrel pürésítsük. A folyadékba áztassuk be a zselatint, majd a csomagoláson levő útasítás alapján oldódásig melegítsük. Öntsük az almához. A tortalap köré helyezzünk tortagyűrűt, s öntsük bele az almás masszát. Tegyük hűtőszekrénybe míg megköt az alma. Ezután a tejszínt a porcukorral verjük fel, kenjük le vele a torta tetejét. Szórjuk meg az apróra vágott mandulával.

Nincsenek megjegyzések: